ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από προσεκτική μελέτη των όσων διατυπώθηκαν από αρκετά μέλη της οικογενείας της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω  υπέρ και κατά της πρότασης του άρθρου 20, κατά την άποψή μας,  και καταθέτουμε τις προτάσεις μας  με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, αλλά και τις παραμέτρους που έχουμε υπολογίσει

Θετικά:

1.      Θα αγωνιστούν περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες.

2.      Θα έχουν μεγαλύτερη αγωνιστική δραστηριότητα κάποια σωματεία.

3.      Περιορισμός  μεταγραφών ( γραφειοκρατική διαδικασία).

Αρνητικά:

1.      Από  τη συνολική ανάγνωση των απαντήσεων της έρευνας, η οποία κρίνεται ελλιπής, διότι  δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους παράγοντες των σωματείων που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (27 εκ των οποίων οι 15 γνωστής ταυτότητας), αλλά και από την ειδικότερη ανάγνωση όλων των επιμέρους απαντήσεων (κατά την οποία διαπιστώθηκε σωρεία πανομοιότυπων απαντήσεων) δεν προκύπτει αξιόπιστο συμπέρασμα ώστε να στηριχθεί σωστή επιχειρηματολογία για τη διαμόρφωση προτάσεων με δεδομένο ότι θα προκύψουν σημαντικά θέματα δυσαναλογιών.

  1. Είναι  βέβαιον ότι σε βάθος χρόνου οι μεγάλες ομάδες θα δημιουργήσουν τέτοιο υπόβαθρο που θα συμμετέχουν σε πολλές κατηγορίες αφανίζοντας έτσι τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία.
  2. Το παραπάνω σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότεροι σύλλογοι που σημαίνει συρρίκνωση της ομοσπονδίας και κατά συνέπεια ελάττωση της χρηματοδότησης (πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ και χρηματοδότηση εθνικών ομάδων από το στοίχημα)  και με ορατό τον κίνδυνο να μην είναι σε βάθος χρόνου αυτόνομη η ομοσπονδία αλλά να υπαχθεί, βάσει νόμου,  σε άλλη μεγαλύτερη με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
  3. Είναι βέβαιον ότι στις περιπτώσεις ανόδου και καθόδου των ιδίων ομάδων, αλλά και εκτός αυτού, κατά την διάρκεια των πρωταθλημάτων θα υπάρχουν «συναλλαγές» όχι προς όφελος του υγιούς ερασιτεχνικού αθλητισμού. Πέραν αυτού υπάρχει ο κίνδυνος μια πρωταθλήτρια Β ομάδα όχι μόνο να μην μπορεί να αγωνιστεί περαιτέρω για άνοδο αλλά να είναι πρωταθλήτρια και να ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙ  λόγω του ασυμβίβαστου: πτώση Α ομάδας…..  ( ανήκουστο)!
  4. Η αιτιολογία ότι δίνονται οι αθλητές σε άλλα σωματεία δεν ευσταθεί, διότι αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο  για  τους αθλητές και αθλήτριες  υψηλού επιπέδου ώστε να εξασφαλίσουν την μοριοδότηση και κατ’ ελάχιστο σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Εξ αυτού δεν χάνονται παράβολα σημαντικά με δεδομένο ότι θα υπάρχουν παράβολα συμμετοχής των ομάδων, άρα αντισταθμίζονται.
  5. Θα υπάρξει μια δυσαναλογία στο  R.L.  με όσους αγωνίζονται σε Β ομάδες μεταξύ των σωματείων διότι ανάλογα με την περιοχή που αγωνίζεται το κάθε σωματείο έχει και την ανάλογη πριμοδότηση π.χ. άλλο συντελεστή R.L. έχει το Γ τοπικό και άλλο η Β εθνική, ( υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ούτε Α τοπικό), καθώς επίσης και πλεονέκτημα ή μειονέκτημα ανάλογα την περιοχή.
  6. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, (δεν υπάρχει σε κανένα άθλημα) να αγωνίζονται Β ομάδες σε εθνικά πρωταθλήματα (Α1, Α2, Β Εθνική). 
  7. Σε περίπτωση που η τροποποίηση αυτή γίνει κανονισμός, άρα θεσμοθετείται, δεν θα μπορέσει να γίνει καμιά επί πλέον διόρθωση πάρα μόνον με τροποποίηση κανονισμού, με μεταβατική περίοδο κλπ., αλλά και δεν θα μπορεί να καταργηθεί η Β ομάδα που θα έχει κοπιάσει μέχρι τότε (υπάρχει πρόταση πιο κάτω).  

 

       Κατόπιν σύσκεψης και συζήτησης με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης προτείνουμε τα εξής:

 Α) Να λειτουργήσει μια πειραματική προσπάθεια, η οποία θα γίνει ως εξής:

 Η Τ.Ε. κατ’ εκτίμησή της και με βάση τα δεδομένα κάθε περιοχής μπορεί να επιτρέψει στην τελευταία κατηγορία μέχρι μία ομάδα, ως ομάδα 2, με τον όρο ότι η ομάδα αυτή δεν θα προβιβάζεται (ανεβαίνει κατηγορία) και σε περίπτωση που αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, για 2 χρόνια δεν θα της επιτραπεί να επανέλθει και να αγωνιστεί με άλλη ομάδα.

Αρνητικό:

Οι αθλητές/τριες που αγωνίζονται θα βαθμολογούνται στο RL εις βάρος αυτών που δεν θα μπορούν να έχουν β ομάδα λόγω χιλιομετρικών και οικονομικών παραμέτρων.

Θετικά:  

1.      Ο Αθλητής/τρια να αγωνίζεται μόνο σε μια ομάδα από τις δύο με επιλογή εξαρχής.  

Παράμετρος: μέχρι 2 αθλητές/τριες να έχουν  ρόλο υποκατάστασης  λόγω ασθένειας, τραυματισμού ή και επιλογής (Τζόκερ) και να μπορούν να αγωνίζονται μόνο στην πιο πάνω κατηγορία χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιστροφής στην κατώτερη κατηγορία.                                           

2.      Με βάση τα ανωτέρω ΔΕΝ διαμορφώνεται  αποτέλεσμα και αποκλείεται η περίπτωση μια πρωταθλήτρια ομάδα κατηγορίας ή που κέρδισε θέση ανόδου να μην μπορεί να ανέβει ή ακόμα και να υπάρχει πιθανότητα υποβιβασμού. Δεν θα εμπλέκονται καθόλου σε διαμόρφωση αποτελεσμάτων των κατηγοριών του διασυλλογικού.

3.      Θα  καθοριστούν ορισμένες ημερομηνίες και ώρες, θα ισχύουν οι  κανονισμοί του αθλήματος (βαθμολογία ομάδας κλπ.) και  θα οριστεί ελάχιστο παράβολο συμμετοχής.  Ο Συντελεστής R.L. θα είναι του τελευταίου τοπικού πρωταθλήματος ή κατώτερος και το σύστημα αγώνα θα είναι  απόφαση της Τ.Ε. και θέμα προκήρυξης.

 

Β) Τι θα μπορούσε να έχει επιτυχία δοκιμαστικά και χωρίς δέσμευση:

Μια ενιαία παράλληλη κατηγορία Β ομάδων (ίσως και παραπάνω ομάδων) τοπικά, βγάζοντας πρωταθλητή, υπολογίζοντας τους αγώνες   με τον τελευταίο συντελεστή του R.L. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα από τους παραπάνω σοβαρούς προβληματισμούς,  οι οποίοι εξαλείφονται καθώς επίσης και οι όποιες παράμετροι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.  Π.χ  να μπορούν να αγωνιστούν και περισσότερες από 1 επιπλέον ομάδα σε διαφορετικό όμιλο, (αν είναι δυνατόν) και στην περίπτωση συνάντησης αυτών, είτε σε όμιλο είτε σε μπαράζ, οι ομάδες του ιδίου σωματείου να αγωνίζονται στις πρώτες αγωνιστικές.

Έτσι όλες οι ομάδες θα μπορούν να συγκροτήσουν μια κατηγορία μόνες  τους σε τοπικό επίπεδο και να μπορούν, αν θέλουν, να ακολουθούν τις αγωνιστικές του διασυλλογικού αλλιώς να ορίσουν μεταξύ τους τις ημερομηνίες, χωρίς περεταίρω υποχρεώσεις. Το παράβολο συμμετοχής  να είναι μηδενικό στην πιλοτική του μορφή και 20,00  ευρώ μετά, για να είναι ελκυστική η συμμετοχή. Ένα από τα θετικά στοιχεία της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι η διάρκεια του πρωταθλήματος των Β ομάδων θα   έχει την δυνατότητα  να έχει μεγαλύτερη διάρκεια άρα και περισσότερους αγώνες, ( από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου έως και την λήξη της).

Και οι δυο συγκεκριμένες προτάσεις  Α και Β μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση και εναλλακτικά με μια πρόβλεψη στον κανονισμό που θα αναφέρει ότι:

  Η  Τ.Ε. με τεκμηριωμένη εισήγησή της στο Δ.Σ. μπορεί να διεξάγει παράλληλα μη εθνικά πρωταθλήματα, με τη δυνατότητα να μπορεί να καταργήσει ή να εισάγει νέες προτάσεις. 

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΒΟΛΟΣ

Comments

Popular posts from this blog